Het belang van colonhydrotherapie / hoge darmspoeling

Colonhydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd, is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte met gezuiverd water wordt behandeld. Een gezonde darm is een voorwaarde voor een gezond lichaam. Door onze onnatuurlijke leef- en voedingswijze zoals stress, ongezonde voeding, gebrek aan beweging, roken, alcohol en dergelijke, ontstaat een vervuilde darm, die problemen krijgt met het uitscheiden van afvalstoffen. Dit leidt tot vorming van gifstoffen, die via de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Het gevolg hiervan is dat er op allerlei plaatsen in het lichaam klachten ontstaan, zoals:

 • huidproblemen, acne, eczeem, psoriasis, jeuk, steenpuisten, netelroos
 • maagklachten, gasvorming, spastische darm, oprispingen, diarree, obstipatie
 • slechte adem, beslagen tong en onaangename lichaamsgeuren
 • hoge bloeddruk, spataderen
 • schimmels en parasieten, zoals candida
 • pijn in spieren en gewrichten
 • hoofdpijn, migraine, allergieën
 • menstruatieklachten, slechte weerstand, blaasontsteking, overgewicht
 • hooikoorts, chronisch neusverkouden, voorhoofds- en bijholteontsteking, hoesten, astma
 • slapeloosheid, moeheid, depressie, nervositeit, geïrriteerdheid
 • en allerlei andere vage klachten

Door het ondergaan van een aantal colonhydrotherapie behandelingen kan je deze vervuiling losweken en daarmee gemakkelijk een omschakeling maken naar een gezondere lifestyle. De dikke darm zal zijn taken weer naar behoren kunnen uitvoeren.
Net zoals het heel normaal is om onze tanden te poetsen, zou het ook normaal moeten zijn om regelmatig onze darmen te reinigen met water.

Hoe verloopt de colonhydrotherapie behandeling

Ik werk met het gesloten systeem waarbij de gehele colonhydrotherapie behandeling door mij wordt begeleid. Hierdoor is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht om zo het fysieke en mentale proces te ondersteunen. Een vast onderdeel van de hoge darmspoeling is de buikmassage, hiervoor maak ik gebruik van speciale massage technieken. Bij het behandelen van de darmen met gezuiverd water hanteer ik de SlowFlo methode, hierdoor wordt het zenuwstelsel ontzien. Het water wordt op de persoon afgestemd en met een zeer lage druk heel rustig de darm ingebracht zodat het lichaam zich kan ontdoen van fysieke en emotionele ballast. Hierdoor ontstaat er rust in de darm en in het lichaam, niet alleen tijdens de behandeling maar ook daarna. Een gestreste darm verkrampt en neemt niks op. De SlowFlo methode zorgt dus ook voor een maximale opname van het water door de dikke darm zodat het hele lichaam gereinigd wordt. Door de colonhydrotherapie worden de darmspieren gemasseerd en de peristaltiek wordt getraind en hersteld. De darm is een spier en spieren kun je trainen, je kunt de darm dus ook trainen om los te laten. Via een glazen buis in het apparaat kan je zelf zien wat er allemaal uit je darmen komt. De meeste mensen staan verbaast en zijn daarna extra gemotiveerd om om ook hun voedingsgewoonten aan te passen. 
Het reinigen duurt totdat het lichaamseigen herstelvermogen weer hersteld is. De meeste cliënten hebben zo’n 3 tot 6 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. De daadwerkelijke behandeling duurt zo’n 40 a 45 minuten.

Waarom een hoge darmspoeling een goede manier is om het lichaam van gifstoffen te ontdoen kun je op dit filmpje zien.

Afspraak maken
Intake Formulier

Voorbereiding op de colonhydrotherapie behandeling

Als voorbereiding op de behandeling begin je 2-3 dagen van tevoren met de volgende richtlijnen:

 • Weinig tot geen dierlijke eiwitten (vlees, vis, kip, ei, kaas, karnemelk, melk en yoghurt). Wel mag één maal per dag wat rechtsdraaiende biogarde of kwark gebruikt worden.
 • Gebruik plantaardige eiwitten zoals noten
 • Veel groenten (licht gekookt, rauwkost of sappen) en fruit (vers of vers geperste sappen)
 • Volkoren producten zoals zilvervliesrijst, volkoren spaghetti en macaroni, volkoren brood (geen witmeelproducten en suiker)
 • Geen peulvruchten zoals bruine bonen en linzen (deze worden voor ‘t grootste gedeelte in de dikke darm verteerd)
 • Drink dagelijks 2 liter (gefilterd) water en/of kruidenthee.

Eet twee uur voor de behandeling niet meer en probeer zo min mogelijk te drinken.

Na de colonhydrotherapie behandeling

Je krijgt van mij een goede probioticapil na de behandeling (tevens in mijn praktijk te koop) en je kan in alle rust nog even wat drinken. Gebruik een lichte maaltijd en drink nog geen of weinig koffie op de dag van de darmspoeling. En blijf vooral goed water drinken, zodat je lichaam de afvalstoffen goed kan afvoeren.